Suomen menestyneimmät yritykset

Vaikka Suomi onkin hyvin vähän tunnettu maa maailmalla ja moni ulkomaalainen ei edes tiedä Suomen oikeaa sijaintia, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Suomestakin löytyisi menestyjiä.

Suomessa on jopa yllättävän monta yritystä ja brändiä, jotka ovat saaneet luotua itselleen kansainvälisen menestyksen. Moni ulkomaalainen juuri tunteekin Suomen pelkästään sen kuuluisien tuotteiden takia, kuten Nokian. Suomalaisena matkustaessa usein kuuleekin ensimmäisenä aina kommentin Nokiasta. Tässä artikkelissa käymmekin läpi, että mitkä nämä Suomen kaikkien aikojen menestyneimmät yritykset oikein ovat. Tässä ei kuitenkaan käydä läpi yrityksen menestymistä kansainvälisellä tasolla, vaan käydään läpi kaikkein suurimman liikevaihdon saavuttaneet yritykset.

Vaikka usein kansainvälinen menestys katsotaan suureksi menestyksesi, ei se useinkaan kata suuria liikevaihdon tuloksia. Esimerkiksi Angry Birds on Suomen kuuluisin yritys, mutta sen liikevaihto ei pääse edes lähelle Suomen suurimpia menestyjiä. Nokialla taas on päivänvastaisesti suuret luvut myös liikevaihdossa, mutta sekin on kuitenkin kaukana Suomen suurimmista menestyjistä. Listassa suurimmat menestyjät ovatkin pieniä yrityksiä, jotka ovat kasvaneet huimaa vahtia ja päässeet nopeasti vanhojen yritysten ohi.

Suomen kolme huippumenestyjää

Bayerin Suomen-tytäryhtiö on kaikkein menestynein yritys Suomessa, joka on saanutkin luotua menestyksensä ennätyksellisen nopeasti, jopa maailmanlaajuisesti. Yrityksellä sijaitsee tuotantokeskus Turussa ja se onkin yksi Suomen maailmanlaajuisesti tunnetuimpia lääkealan yrityksiä. Yrityksen suurin tuota on hormonikierukka Mirena. Mirena rikkoikin kaikki sen aiemmat myyntiennätykset viime vuonna ja yksi ensimmäiseksi suomalaiseksi lääkevalmisteeksi, jolla on yli miljardin euron myynti. Yritys teki jopa 59 prosenttia voittoa koko liikevaihdostaan ja kasvatti myyntiään yli sadalla miljoonalla eurolla. Hormonikierukan käyttö onkin lisääntynyt maailmalla jatkuvasti ja se yleistyy kokoajan yhä useampaan maahan.

Toinen menestyjä listalla taas on pieni suomalainen peliyhtiö. Monet muutkin pienet peliyhtiöt ovat tänä vuonna tehneet todella hyvää voittoa, mutta kaikkein menestyksekkäin näistä on ollut Atte ilvessuon perustama MotionVolt Games oy, joka perustettiin vuonna 2015. Menestykseen yritys pääsikin viime vuonna julkaistulla fysiikkapelillä. Flip Driving –peliä on ladattu jopa kymmeniä miljoonia kertoja, joka onkin yksi suurimmista latausmääristä yksittäisen pelin kohdalla. Se tuotti viime vuonna 1,82 miljoonan liikevaihdon, josta yritykselle jäi voittoa jopa 75 prosenttia.

Kolmossijaa taas pitää pääministerimme Juha Sipilän perustama Volter –niminen yritys. Tämä yritys kehittää puuhakkeella toimivia lämmön ja sähkön tuotantolaitoksia. Tämä yritys on perustettu vuonna 1997, mutta on kuitenkin saanut suurimman kasvun viime vuosien aikana. Yritys tekeekin nykyään aivan huipputuloksia. Osaksi se kuitenkin johtuu myös siitä, että Taalerin kiertotalousrahasto sijoitti Volteriin viime vuonna hyvän summan rahaa. Volterin suurin osa eli 95 prosenttia liikevaihdosta tulee viennistä.

Nokia, Suomen suurin yritys

Vaikka Nokiaa ei enää lasketakaan suomen menestyvimmäksi yritykseksi, ei se sitä tarkoita, että se olisi hävinnyt markkinoilta. Nokia pitää edelleenkin pintaansa Suomen suurimpana yrityksenä, jonka liikevaihto oli 23 miljardia euroa. Nokia onkin entinen matkapuhelimien valmistaja, jonka pääliiketoimintoja ovat nykyään verkkoinfrastruktuuri, kartta- ja sijaintipalvelut, teknologiakehitys ja lisensointi. Valitettavasti Nokia ei silti suuresta liikevaihdostaan huolimatta pääse Suomen menestyneimpien yritysten joukkoon, sillä sen liikevaihto on laskenut viime vuonna -3 prosenttia. Listalle pääsemiseksi vaaditaan, että liikevaihto on kasvanut viime vuosien aikana. Nokian matkapuhelimia taas valmistaa nykyään HMD Global, joka onkin yksi kaikkein nopeimmin kasvaneista uusista yrityksistä. Tämä yritys voidaankin laskea Suomen neljänneksi menestyneimmäksi yritykseksi, sillä sen liikevaihto kasvoi viime vuonna jopa 15 5010 prosentilla ja se pääsi jopa 1,8 miljardin liikevaihtoon, kiitos Nokian puhelimien.

Comments are closed.