Pirkanmaan yritystoiminta

Yritystoiminnan menestymistä maakunnittain on mitattu monilla eri mittareilla vuosien varrella. Pirkanmaa on ollut koko maan toiseksi menestyvin maakunta yritystoiminnan kannalta. Ainoastaan Uusimaa pahitti Pirkanmaan tilastollisesti Balance Consultingin tekemästä tulosvertailusta (jossa tutkittiin tilinpäätöstietoja alkaen kesäkuulta 2015 ja päättyen joulukuussa 2016, ja jonka tulokset julkaistiin Kauppalehdessä 2017). Pirkanmaalaisten yritysten liikevaihto sekä nettotulos on noussut tasaisesti, ja enemmän, kuin koko maan kirjattu liikevaihto. Analyytikkojen mukaan tämä on yllättävää, koska Pirkanmaalaiset yritykset keskittyvät teollisuuteen. Teollisuusalalla on ollut tunnetusti taloudellisia vaikeuksia koskien vientiä, tosin vienti (ja talous) kääntyy pikkuhiljaa nousuun. Kuitenkin Pirkanmaalaiset yritykset tekevät enemmän voittoa, kuin koko maan vuosittainen keskilukema. Vain noin puolella yrityksistä on nettovelkaa.

Uusien yritysten määrä on lievästi laskenut viime vuoteen verrattuna. Tosin tämä ei ole näkynyt Pirkanmaalla. Eniten uutta yritystoimintaa on aloitettu kaupan alalla. Myös liike-elämän toimialan yrityksiä on aloittanut runsaasti niin Pirkanmaalla kuin muuallakin Suomessa. Suurin osa Pirkanmaan aloittelevista yrittäjistä ovat olleet alle 35-vuotiaita, ja yritykset ovat olleet pääosin pienyrityksiä. Tosin Pirkanmaalta löytyy myös todellisia konkareita, kuten juuri lehdessä puhuttanut, 1993-vuonna eläkeiän saavuttanut Aulis Ääri, joka jatkaa 90-vuotiaana edelleen yhtä ahkerana yritystoimintaansa!

Pirkanmaan Yrittäjät Ry:hyn kuuluu liki kymmenentuhatta yrittäjää ja pk-yritystä, jotka työllistävät noin 50 000 työntekijää. Pirkanmaalla asustaa noin 500 000 ihmistä, eli kyse on suunnilleen kymmenen prosentin väestön työllistymisestä. Määrä on siis vaikuttava. Järjestöllä on vaikutusvaltaa yhteiskunnallisissa päätöksissä, mutta se toimii myös yhdessä yrittäjän kanssa varsinaisen toiminnan tasolla, edistäen pävittäistoimintaa, joka vuorostaan edistää yksittäisten yrittäjien yritystoimintaa. Järjestö myös tuo yhteen yrittäjät ja tarjoaa verkostoitumistilaa ja mahdollisuuden yrittäjien väliseen yhteistyöhön. Liittymällä järjestöön liityt samalla Suome Yrittäjiin, ja liittyä voi koska tahansa. Liittyminen on toki maksullista, ja hinta määräytyy yrityksen koon mukaan. Pirkanmaalla on järjestetty menneinä vuosina muun muassa Pirkanmaa Avoinna-kampanja. Slogani oli “Pidetään Pirkanmaa avoinna” ja kampanja kertoi, että “Sinun valinnoillasi on merkitystä”. Ajatus oli se, että pienillä valinnoilla on suuri merkitys Pirkanmaan hyvinvointiin. Se, että tukee paikallista yritystoimintaa ostamalla Pirkanmaalaisten yritysten tuotteita ja palveluita auttoi, kampanjan mukaan, paikallisia yrityksiä kasvamaan ja luomaan uusia työpaikkoja. Ja näinhän asia onkin. Suosimalla paikallista laitat aina rahan takaisin oman paikkakuntasi (tai maakuntasi, tässä tapauksessa) palveluihin, ja näin ollen parannat jatkuvasti omaa aluettasi. Pitkän kaavan kautta, kulutuksesi palautuu omaksi hyödyksesi myös esimerkiksi verotuksen kautta. Toisin sanoen kuluttamasi eurot menee, toki mutkien kautta, esimerkiksi teiden kunnossapitoon, katuvaloihin, julkisiin palveluihin. Asukkaiden hyvinvointia tuetaan ja edistetään kokonaisvaltaisesti, mukaan lukien pienyrittäjät. Näin ‘pidetään Pirkanmaa avoinna’. Kampanja oli varsinaisen suosittu ja moni paikallinen yrittäjä, pienet ja suuret, uudet ja vanhat, liittyi mukaan. Samalla esimerkiksi uudet Pirkanmaalla toimivat yritykset saivat hyvin näkyvyyttä.  Pirkanmaalaiset kadut ovat väritettyinä pienyrittäjien puodeilla, toimistorakennuksilla, ja mainoskylteillä ja -lappusilla. Paljon on kauneushoitoloita ja terveysliikkeitä – oma minäkuva, kauneus- ja terveydenhoito, ja esimerkiksi meikkaaminen onkin tällä hetkellä erittäin trendikäs ja ajankohtainen aihe. Tampereella bongaa muun muassa monia etnisiä ruokakauppoja, josta löytyy herkkuja maailmalta. Innovatiivisia ideoita, kuten esimerkiksi pakohuonetoimintaa, löytyy jopa Pirkanmaan pienimmiltä paikkakunnilta. Jotain maanosa tekee oikein, sillä toinen sija Suomen menestykkäämpien yritysten maanosana ei ole helppo saavutus. Esimerkiksi Taloussanomat-lehdestä voi seurata muun muassa Pirkanmaan yritystoimintaa ja maanosan uusia yrityksiä. Suomessa valtaa rehellisyys ja läpinäkyvyys, joka edesauttaa seuraamaan näitä asioita esimerkiksi pelkän netin ja haku-toiminnon avulla, jotta myös tavallinen maallikko pystyy oppimaan yritysasioista. Ei sitä koskaan tiedä, koska tulet tietoa tarvitsemaan.

Comments are closed.