Perhe ja yrittäjyys

Syntyvyys on laskussa Suomessa ja kansa vanhenee kovaa vauhtia. Samanaikaisesti työttömyys puhuttaa, ja yhä useampi nuori paneutuu uraansa ja, kuten aiemmin on tutkittu, suuntautuu yrittäjyyteen. Kulkevatko nämä asiat käsi kädessä? Moni näyttäisi olevan sitä mieltä, että joko valitaan ura tai perhe, ja toinen jää odottamaan tulevaa hetkeä, jos/kun on ajankohtaista. Kuitenkin yrittäjyys tarjoaa juuri sen vapauden, mitä muut, perinteiset työpaikat eivät välttämättä anna. Yrittäjä voi, usein, soveltaa jonkin verran aikatauluaan, jolloin elämään saisi sovitettua muutakin, kuin pelkkä arkirutiininen työ. Ihmiset haaveilevat, että voisi työskennellä kotoa tai että työajat olisivat vapaammat, jolloin voisi keskittyä enemmän kotiin tai esimerkiksi juurikin perheeseen. Mutta perheen ja yrittäjyyden yhteen sovittaminen tilastollisesti kuitenkin rajoittuu siihen, että yrittäjällä olisi jo olemassa olevat, mahdollisesti vanhemmalla iällä olevat lapset.

Leena-Mari Laukkasen mukaan, yrittäjyyden yhdistäminen perhearkeen vaatii luovimista ja joustoa. Molemmat ovat asioita, joita vaaditaan myös ihan ’perus’ työssäkäyvältä – miksi se sitten on niin haastavaa yrittäjän kohdalla? Vaikka Kauppinen luonnehtii arkea hektiseksi, hän mainitsee uran ja perheen yhteen sovittamisen olevan palkitsevaa sekä tuovan perheen organisointiin uusia vaihtoehtoja. Leena-Mari on Dusseldorfissa asuva 30-vuotias nainen, joka työskentelee tuoreena digiyrittäjänä. Hänellä on yksivuotias poika. Hänen yrityksestään löytyy lisätietoa hänen kotisivuiltaan. Yrittäjyyden ja perhe-elämän lisäksi hän pyörittää blogia. Yrittäjyys nousi vaihtoehdoksi Leena-Marin ollessa raskaana ja juuri uuteen maahan muuttaneena, jossa hän ei osannut paikallista kieltä. Näin ollen, työnsaantimahdollisuudet olivat pienet.

Päätöksen tehtyään raskaana ollessaan, Laukkasen oli mahdollista tehdä töitä niin sanotusti varastoon, jotta hän pystyi nauttimaan vauva-arjesta lapsen synnyttyä. Näin ei välttämättä pystyisi tekemään palkkatyösuhteessa, etenkään tuoreessa. Saksassa olevaa tukiverkkoa ei ole lähes lainkaan, joten perhevisiitit kaukana asuvien sukulaisten ja ystävien luokse pitäisi sovittaa vielä kaiken muun päälle. Onneksi kännykät ovat keksitty! Vaikka yhtälö on ollut, ja on edelleen haastava, yrittäjyys mahdollistaa sen, ettei Laukkanen ole sidottuna tiettyyn paikkaan. Työ on liikkuvaa ja tältä osalta joustavaa. Leena-Mari kertoo tykkäävän työstään paljon ja olevan erittäin tyytyväinen päätökseensä. Perhe-elämä on, hänen mukaansa, tasapainossa, vaikka työn ja arjen yhdistäminen vaatii aina silloin tällöin jonkin verran säätämistä.

Leena-Mari Laukkanen luottaa rutiiniin – näin arki onnistuu. Hän kertoo kaipaavansa perinteisempiä työaikoja, mutta toistaiseksi hänen on työskenneltävä pääosin aamuin, illoin, ja viikonloppuisin, kun perinteisessä työssä käyvä mies on kotona ja voi viettää aikaa heidän lapsensa kanssa. Palkkana Laukkanen saa kuitenkin pitää lapsensa kotona 1,5 vuoden ikään asti sekä viettää poikansa kanssa päivittäin laatuaikaa. Leena-Mari on saanut nauttia tuoreena äitinä olemisesta ja vanhemmuuden tuomia iloja samanaikaisesti, kuin on päässyt rakentamaan omaa, menestyvää yritystä – tämän palkitsevampaa elämää ei varmasti monella ole!

Sinäkin pystyt siihen!

Tässä vain yksi monesta samantyyppisestä menestystarinasta perheen ja yrittäjäuran yhteensovittamisesta. Moni moiseen pestiin lähtenyt on kuvaillut tilannetta juurikin haastavaksi, mutta erittäin palkitsevaksi. Perhe ja ura ei tarvitse olla toisiaan mitätöiviä termejä. Haastavia tilanteita ja soveltamista vaativia hetkiä tulee vastaan työssä kuin työssä, joten se tuskin on este pienen lapsen vanhemmalle lähteä yrittäjätaivalta rakentamaan, täytyy vain uskaltaa olla rohkea. Leena-Mari Laukkasen omat vinkit onnistumiseen löytyvät UKKO.fi-sivustolta, ja hänen blogiaan, London & beyond, voi seurata näin halutessaan. Sieltä löytyy lisää päivityksiä siitä, kuinka perhe- ja työelämä sujuu, käsi kädessä. Näillä näkymin, mikään ei pysty pysäyttämään tätä super-äitiä!

Comments are closed.