Mitä voin tehdä Pirkanmaalla?

Pirkanmaa on Suomen 11:nneksi suurin maakunta, jossa asuu hieman yli puolimiljoonaa ihmistä, eli noin yhdeksän prosenttia Suomen kokonaisväkiluvusta. Pirkanmaan maakuntakeskus on Tampere, ja vaikka maakunnassa onkin paljon harva-asutusaluetta, Tampereen ansiosta väestötiheys on Pirkanmaalla yli kaksi kertaa Suomen keskiarvon. Harva-asutus keskittyy maakunnan pohjoisempiin osiin.

Pirkanmaa tunnetaan teollisuudestaan, joka on huomattavasti Suomen keskiarvoa korkeampi. Pirkanmaan bruttokansantuote on yli 17 miljardia euroa (2015), ja ostovoimakorjattuna edellä mainittu luku tietää asukasta kohti 98,4% EU:n keskiarvosta. Vaikka teollisuus luo paljon työpaikkoja Pirkanmaalla, sekä yrittäjyyteen kannustetaan aktiivisesti, työttömyysprosentti on kuitenkin erittäin korkea koko maakunnassa.

Suomen sisällissodan aikana Tampere toimi punaisten keskuksena ja koko Pirkanmaa oli punaisten hallussa. Näin ollen, maakunta tunnetaan vieläkin ´punaisen Suomen´ keskustana. Pirkanmaa itsenäisenä, omana maakuntanaan on kuitenkin suhteellisen nuori, sillä se muodostui moderniksi Pirkanmaaksi vasta 1950-luvulla. Vuosien varrella, Pirkanmaata on rajattu Satakunnan ja Hämeen alueilla. Väkiluku on kasvanut tasaiseen tahtiin 1960-luvusta lähtien.

Pirkanmaalla toimii niin junaliikenne kuin paikallis- sekä kaukobussit. Sen läpi kulkee myös toimivat tiet, jotka yhdistävät useammat suuremmat kaupungit. Turku-Tampere tie (Valtatie 9) sekä Raumalta Kouvolaan kulkeva Valtatie 12 helpottavat kulkua autolla kauemmaksikin. Tampereelle rakennetaan parhaimmillaan raitiotietä, jonka odotetaan valmistuvan vuonna 2021.

Kannattaa käydä tutustumassa

Kun tutkii turismia ja tekemistä Pirkanmaalla, lähes kaikki haut keskittyvät Tampereelle. Muiden paikkakuntien vapaa-aika ja turismi vaatii hieman tietoa etukäteen siitä, minne on menossa, jotta voi hakea tarkennetusti juuri sen paikkakunnan menovinkkejä. Lieneeköhän syy siinä, että Tampere tunnetaan koko perheen kohteena, ja tekemistä löytyy jokaiselle – näin ollen, ei olla panostettu muiden paikkakuntien turismiin. Joka tapauksessa, nähtävää ja koettavaa riittää pelkästään Tampereellakin. Vaikka tekemistä on ympäri vuoden, kesällä pääset kokemaan eniten. Muumit ja Koiramäen väki ovat keskiössä Pirkanmaalla, onhan Herra Hakkarainenkin kotoisin Pirkanmaan Sastamalasta! Nämä soveltuvat niin perheen pienimmille, kuin hieman isommillekin. Jos vanhemmat ovat kasvaneet yli muumibuumin, Tampereelta löytyy poliisi- ja vakoilumuseot, joista löytyy myös aikuisille jänniä tutustumiskohteita ja tekemistä. Tampereella on todella laaja ja monipuolinen ravintolatarjonta, kuin myös monen tasoisia majoitusvaihtoehtoja. Asiakaspalvelu on sanottu toimivan – lähde itse kokemaan ja kokeilemaan, ja muista jättää arvostelu nettiin muiden tiedottamiseksi!

Särkänniemi lienee lähes kaikille Suomalaisille tuttu nimi – yksi Suomen suosituimmista elämyspuistoista. Sieltä löytyy akvaario-osasto, planetaario, Koiramäen alue, sekä huvipuistolaitteet. Täällä koko perhe saa helposti kulumaan päivän jos toisenkin, ja rannekkeet kattavat kaikki edellä mainitut osastot. Särkänniemessä järjestetään myös monipuolisesti tapahtumia pitkin kesää – niin lastenohjelmaa kuin aikuisille tarkoitettua. Huvilaitteisiin pääsee vain kesäisin, muutoin suurin osa Särkänniemen palveluista ovat ympärivuotisia.

Tampereen taidemuseon yhteydessä, perheen pienemmät pääsevät seikkailemaan jännittävään, aitoon Muumilaaksoon, jossa on ennennäkemättömiä ja alkuperäisiä Tove Janssonin tekemiä teoksia. Näitä ei pääse missään muualla näkemään. Alue on monipuolinen, teemoilla ´seikkailu´, ´matkalla´, ja ´kotona´. Herra Hakkaraisen talo sijaitsee maakunnan Sastamalassa, noin 50 kilometriä Tampereelta länteen. Vammala, Äetsä, ja Mouhijärvi yhdistyi Sastamalaksi vuonna 2009, ja se on Pirkanmaan suurin kunta. Mauri Kunnas syntyi täällä, jonka johdosta se tunnetaan hänen hahmoistaan. Sastamalasta löytyy myös useita museoita, sekä siellä vietetään vuosittain Vanhan Kirjallisuuden päiviä. Hiihtokeskus Ellivuoresta löytyy valtakunnallisesti suosittuja ulkoilureittejä, sekä suosittu Pirunvuori, josta on upeat näköalat. Insert pic.

Koko perheelle sopii myös Pirkanmaan lukuisat eläinpuistot. Särkänniemi ei ole ainoa paikka, jossa pääsee ihastelemaan lampaita, kanoja, poneja, ja koiranpentuja. Sastamalassa sijaitseva Kiviniityn kotieläinpuisto vetää turisteja Pirkanmaalle läpi kesän. Sieltä löytyy liki 200 eläintä, ja lapset pääsevät nauttimaan muun muassa poni- tai traktoriajelusta, trampoliineista ja pomppulinnoista, sekä karting-autoista ja mönkijöistä. Pirkkalassa, Tampereen rajamailla, on Reipin tila, josta löytyy karjaa, suomenhevosia, lampaita, maatiaiskanoja, kissoja, ja koiria. Pälkäneellä voi tutustua hieman erikoisempiin lajeihin, sillä siellä sijaitsee Syrjysen strutsitila, josta löytyy strutsien lisäksi kuusipeuroja, villisikoja, lampaita, pupuja, ja kissoja.

Pirkanmaan puuhastelut ei tietenkään lopu tähän. Maakunnalla on hurjasti tarjottavaa ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua. Pirkanmaa toivottaa Teidät erittäin tervetulleeksi!

Comments are closed.