Kuinka aloittaa yritystoiminnan suunnittelu

Kuinka aloittaa yritystoiminnan suunnittelu

Onko Covid-19 muuttanut elämääsi? Olet ehkä tehnyt töitä etänä tai kenties olet lomautettuna tai yritys, jossa olit töissä on sulkenut ovensa ja on mietittävä uutta tulevaisuutta tai olet vaan viettänyt viime kuukausina niin paljon aikaa kotonasi, että ajatus omasta yrityksestä, jossa saisi tehdä työt niin kuin itse haluaisï on nyt päässäsi  ja ideoita on, vaikka muille jakaa.

Idea onkin olennainen osa yrityksen perustamista eli pitää olla liikeidea tai liiketoiminta, josta lähtee sitten suunnittelu. Ideaa on pohdittava monelta suunnalta eli jos ideana on, vaikkapa uusi urheilukauppa oman kylän keskustaan. Kannattaa ensin miettiä onko kylässä tarpeeksi asiakkaita kyseiseen liikkeeseen vai olisiko kenties kyläkaupan lisäksi nettimyyntiä ja onko miten lähellä toinen urheilukauppa ja olisiko kenties joku tietty tuote, joka voisi houkutella asiakkaita, vaikka kauempaa ym.

Kenelle yrittäjyys sopii?

Liikeidean lisäksi olisi hyvä myös miettiä, onko minusta yrittäjäksi eli toisen palveluksessa voi lähteä kotiin, kun työpäivä päättyy, mutta yrittäjän päivä voi venyä eli aina ei voi laskea tunteja vaan työt on vaan tehtävä. On myös mietittävä onko itsellä ammatillista ja yrittäjä osaamista ja kannattaa tutkiskella mahdollisia kursseja ennen kuin aloittaa työt. Osa haluaa ensin kokeilla, miltä yrittäminen tuntuu ja jatkaa vanhassa työpaikassaan ja aloittaa sivutoimisen yrittämisen ja pikkuhiljaa siirtyy sitten kokonaan yrittäjäksi, jos se tuntuu oikealta ajatuksesta. Myös kevytyrittäjyys on mahdollista eli silloin sinulla ei ole toiminimeä vaan laskutat asiakkaita yksityishenkilönä. Joku on sanonut, että yrittäjäksi synnytään ja voihan se olla osittain tottakin, mutta varmasti siihen voi myös kouluttautua. Tietyt luonteenpiirteet varmasti auttavat yrittäjänä oloa. Joku on parempi myymään puhelimessa ja toinen asiakaspalvelussa, vaikka kauppiaana.

Asiakaspiirin kartoittaminen on myös tärkeää, jotta tuotteiden hinnoittelussa onnistutaan. Tuodaanko markkinoille jotain uutta vai kilpaillaanko samoilla tuotteilla kuin joku muu. Monesti tuotteen hinta on ratkaiseva, jos ei muulla tavalla pystytä erottautumaan kilpailijoista. Kannattaa kysellä ja laskeskella tuloja ja menoja eli onko idealla mahdollista saada tuottoa. Olisi hyvä olla myös vertaistukea ja kuulla mahdollisesti saman alan ja muiden alojen yrittäjien kokemuksista. Jos kyläkauppa on jouduttu sulkemaan, koska ei ole ollut asiakkaita, ei ehkä urheilukauppa samassa paikassa kannata, jos ei saada väkeä tulemaan kauempaa. Rahoitus on yksi tärkeä osa suunnittelua eli miten paljon tarvitset rahoitusta, jotta saat yrityksen pyörimään. Onko sinulla omaa pääomaa vai tarvitsetko ulkopuolista rahoitusta, lainaa, tukia tai avustuksia? Tässä vaiheessa sinulla pitää olla jo käsitystä tarvitaanko toimistoa tai myyntitilaa vai toimiiko yrityksesi enemmän internetissä ja voit tehdä töitä, vaikka kotoasi.

Minkälaisen yrityksen haluat perustaa?

Minkälaisen yrityksen haluat perustaa?

Onko tarkoituksesi myydä tavaraa liike huoneessa vai suunnitteletko kenties Euroopan valloittamista omalla tuotteellasi. On myös hyvä miettiä yritysmuotoa tyyliin toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja oletko suunnitellut työllistävän useampia ihmisiä ja mahdollista on siis myös kevytyrittäjyys ilman toiminimeä ainakin aloitusvaiheessa. Ennen yrityksen perustamista kannattaa myös miettiä markkinointia ja sen rahoittamista, Niihin kannattaa varsinkin alussa panostaa, jotta saa asiakkaat löytämään uuden yrityksen ja/tai tuotteen. Aina kallein vaihtoehto ei ole paras vaihtoehto vaan kannattaa miettiä, minkä tyyppistä asiakaskuntaa hakee eli joskus “vanhanajan” paperi mainos on parempi kuin sähköinen mainonta. Kannattaa myös muistaa, että markkinointi ei ole tärkeää vaan alussa vaan kannattaa budjetoida siihen jatkuvasti. Nykypäivänä ei tarvitse olla ajatuksen kanssa yksin vaan nyt saman tien etsimään lisää tietoa netistä. Yritystoiminnan suunnitteluun voi käyttää maksutonta neuvontaa uusyrityskeskuksista ja puhelinpalveluja on useampia ja nekin löytyvät netistä eli kaikki apu kannattaa käyttää hyödyksi, jotta unelmista tulee joku päivä totta!

Comments are closed.