Kiviniityn Kotieläinpuisto

Sastamalan Mouhijärvellä sijaitsevassa Kiviniityn kotieläinpuistossa voi törmätä moneen eri eläinlajiin. Sieltä löytyy yli 30 eri eläinlajia, kotieläimistä eksoottisiin eläimiin ja kaikkea siltä väliltä! Siellä nauttivat niin perheen pienemmät, kuin isommatkin, eikä se ole pelkästään lapsille suunnattu. Elämyspuistoon voi mennä vaikka päiväretkelle sen loistavien palveluiden ansiosta – sieltä löytyy toki lapsille leikkipuisto, mönkijöitä ja karting-autoja, trampoliineja, ja pomppulinnoja, mutta myös siistit ja hyvin varustellut grillikatokset sekä laaja ruohoinen alue, jossa voi syödä vaikka piknikkiä edesauttaa aikuistenkin kävijöiden nautinnon. Vessarakennus on lähellä sisäänkäyntiä ja sen yhteydessä on myös pieni kahvila, josta saa kesäpäivinä raikasta juotavaa ja muun muassa jäätelöä. Täältä voi ostaa myös matkamuistoja, kuten pehmoleluja tai paikallisten tilojen tuotteita. Usein on ollut Pesosen mehiläistarhojen hunajaa tarjolla suhteellisen edulliseen hintaan. Joskus jopa näkee myymälän lasiseinän läpi mehiläispesän, sään salliessa. Navigaattori ohjeistaa perille hyvin, mutta ilmankin pärjää. Kääntyessä päätieltä, näkyy jo kylttejä eläinpuistoon, jotta varmasti löydät perille.

Puisto on avoinna kesäisin, 1. kesäkuuta alkaen, 15. elokuuta saakka joka päivä, 10-18 välisenä aikana. Tämänkin jälkeen puisto on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin loppukuun ajan, 31. elokuuta saakka, kello 10-16. Juhannuksen erikoisaukioloajat kannattaa varmistaa. Lippu kustantaa jokaiselta €11, paitsi alle 90cm pituiset lapset pääsevät ilmaiseksi. Lipunmyynti loppuu kello 17, tuntia ennen sulkemista. Puisto on selvästi suunniteltu kävijöitä ajatellen, sillä heti lipunmyynnin lähettyviltä löytyy tilava koiraparkki, parkkipaikka on tilava, jotta varmasti mahtuu vierailemaan, ja tultuasi puistoalueelle, voi lainata käytettävissä olevia vetokärryjä, jotta saa helposti kuljeteltua tavaroita mukanaan. Myös lapset viihtyvät vetokärryjen kyydissä! Eläinkierros on suunnilleen kilometrin mittainen, mutta sitä voi löntystellä omaan tahtiin aina pysähtyen katselemaan eläimiä. Joitain pääsee syöttämään ja silittelemäänkin, ja kyltit ja varoitukset ovat hyvin esille ilmoittaen, saako eläimeen koskea ja jos, niin mitä sille saa mahdollisesti syöttää. Reitin pystyy kulkemaan lastenrattaiden kanssa. Jos kuitenkin jalat väsähtävät, aina kello 12 ja 15 pääsee traktorin peräkärryllä ajamaan kierroksen. Maksu sisältyy sisäänpääsylipun hintaan. Lasten riemuksi poniajelua, eli talutusratsastusta on aina kello 13. Huomioi, että tämä täytyy ostaa erikseen hintaan €3,50/kierros lipunoston yhteydessä. Näissä on toki luonnollisesti säävaraus, kuten voisi kuvitellakin ulkoilmapuistossa. Tilaa on liki 5 hehtaaria, joten kiireisinäkin kesäpäivinä puistossa ei havaitse tunmennästa ja tilaa on temmeltää kaikessa rauhassa, vaikka kävijöitä olisikin runsain määrin.

Ja sitten tärkeimpiin! Eli eläimiin! Tilalta löytyy alpakoita, aaseja, jyrsijöitä, kaneja, mangalitza, minisikoja, poroja, strutseja, täpläkauriita, villisikoja, maatilan eläimiä, ja lintuja. Jyrsijöihin kuuluu esimerkiksi chinchillat ja marsut. Kaneja ja joitain jyrsijöistä voi syöttää, ja ne ovat erittäin ystävällisiä ja seurallisia! Kaneja on erittäin laaja valikoima eri rotuisia, vaihtelevissa tiloissa (niin sisällä kuin ulkonakin). Mangalitza saattaa kuulostaa eksoottiselta lajilta, mutta sillä tarkoitetaan villisikaa. Mangalitza on 300 vuotta vanha unkarilainen maatiaisrotuinen sika. Ne ovat komea näky erittäin suuren koonsa vuoksi – siat painavat jopa 300kg! Ehkä yllättävintä on, että nämä jättiläiset ovat lempeämpiä kuin muut siat, vaikka villisiat tunnetaan yleensä vaarallisina eläiminä. Nämä kaverukset löytyvät Kiviniityn tilalta useimmiten kuorsaamasta lujaa! Muita maatilan eläimiä Kiviniitystä löytyy seuraavia: lampaita, poneja, sikoja, vasikoita, vuohia, ja ihanan karvaisia ylämaankarjoja suurineen sarveineen. Lintuvalikoimaan lukeutuu muun muassa hanhet, helmikanat, jättikock, kalkkuna, kiinan kock, kyyhkynen, laulujoutsenet, komeilevat riikinkukot, sorsat, sekä muutama erikoisrotu. Linnut kuulee hyvin jo puiston ulkopuolelta, etenkin kovaa kiekuvan kukon, joka tuntuu olevan hieman sekaisin ajoista!

Comments are closed.